Monday, December 27, 2010

Prica o divljoj svinji



"Divlju svinju mozes uhvatiti tako sto ces naci pogodno mjesto u sumi gdje ces ostavljati kukuruz. One ce naci kukuruz i svaki dan ce dolaziti da ga jedu. Kada ih naviknete da dolaze svaki dan, postavite jednu stranu ograde na mjestu gdje svinje dolaze. Kada se naviknu na ogradu, dodajte sledecu stranu sve dok ne dodate poslednju stranu ograde na kojoj cete staviti kapiju.Divlje svinje koje su se sada vec navikle na ogradu, slobodno ce ulaziti kroz kapiju u ogradjeni prostor da jedu besplatan kukuruz. Tada, jednostavno zalupite vrata i uhvatili ste citavo krdo. Iznenadno, svinje shvataju da su izgubile slobodu. Pocinju da trce unutar ograde, trce i trce, ali nemaju kud. Ubrzo nastave da jedu besplatan kukuruz. Ubrzo zaborave kako su se hranili, slobodni, u sumi, prihvataju zatocenistvo..."

Ovo je omiljena prica korporativne Amerike koja je "zarobila" vecinu Amerikanaca preko televizije uceci ih iz godine u godinu kako da budu "cool" Amerikanci. Kupuju na kredit. Stavljaju pod hipoteku kucu, auto... Idu u soping u stilu, dok ne popadaju (until they drop). Onda jednog dana korporativni masteri ih uce kako da izadju iz duga tako sto idu konsultantu za duznike koji uzima jos vise od zaradjenog novca da bi im pomogli da isplate dugove.

Korporacije ne grade zidove/ograde da uhvate ljude. Oni bacaju mrezu na ljude, koja se zove reklamiranje (advertising). Mamac je TV sou program koji ljudi gledaju postepeno popustajuci pred reklamama koje im govore kako trebaju potrositi ustedjevine da bi bili prihvaceni, na novi auto, novi TV set, ispravnu odjecu i tako u beskonacnost. Kasnije, kada zapadnu u dugove, korporacije vole da ispricaju pricu o dvljim svinjama. Pitanja koje postave su "Zasto ne radis za sebe i svoju porodicu? Zasto nisi nezavistan kao sto bi trebao biti? Zasto zelis nesto besplatno?"

Rijetko vidjamo predstavnike korporacije da je gladan. Ali zato oni dodju da mole vladu da ih spasi od bankrota, istovremeno, kao prava svinja, nagradjujuci sebe i ostale prijatelje svinje milionskim bonusima dok 25% americke djece ide u krevet gladno.
Molim Vas, ispricajte djeci i njihovim roditeljima pricu o divljoj svinji.

poslala:
Mitch Mich
http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=100001094343064&ref=ts

preveo sa engleskog: 
vedran

No comments:

Post a Comment