Monday, December 27, 2010

Sta je prijateljstvo danas?


U doba savremenih tehnologija, imamo sve vise prijatelja. Prijatelji na poslu, prijatelji koje smo upoznali na putovanju, prijatelje koje smo upoznali na plazi, bazenu, u nekom kaficu ili diskoteci... Imamo cak prijatelje iz raznih krajeva svijeta. Mora se priznati da je drustvo doprinjelo da covjek ima jako puno prijatelja. Medjutim, da li je to bas tako? Vec mozemo naslutiti, dok citate ovo kako vam preko usana se razvlaci osmjeh. Ali nije to osmjeh srece. Ne niposto. Oni koji su stariji sjetice se drugacijih vremena. Nije vise tako. Kada su vam je poslednji puta dosli prijatelji pomoci iscjepati drva? Kada ste poslednji puta uradili nesto sa prijateljima, zajednicki, nesto napravili, stvorili?

Savremeno drustvo nam je oduzelo svo vrijeme svijeta. Za uzvrat, ponudilo nam je iluzije. Oni mladji se mozda ne sjecaju tih nekih drugih vremena ali su, sigurni smo, pogledali film Matrix. To je to zar ne? Nabacili smo tu masku i prihvatili zatvor drustva. Sta smo dobili za uzvrat? Imamo lazne prijatelje, lazne pare koje toliko vrijede da dizemo kredite i cesto jedan kredit isplacujemo onim drugim, dobili smo lazne prijatelje, dobili smo nove bolesti... Dobili smo iskrivljenu sliku stvarnosti. Dio smo te stvarnosti. Toliko smo bitan dio te stvarnosti da se plasimo da je uzdrmamo. Plasimo se promjena. Da! Promjena se plasimo. To je karta na koju igraju da nas ujarme. Kada dijete padne, roditelj mu pruzi ruku i podigne ga. Kada odrastao covjek padne, tu su prijatelji da ga podignu. Da, mi ono imamo mnogooo prijatelja.
Ups! Pa nisu to pravi prijatelji! To su kolege sa posla, to su poznanici, slucajni prolaznici... Ti prijatelji se nalaze u istom blatu kao i VI, kako ce oni pomoci. Tako razmisljate? Depresivno zar ne?

Ljudi moraju ponovo naci snage da pruze ruku jedni drugima. Ne zaboravite, svi mi padamo! Ono sto nam cini razliku u zivotu je to da li imamo nekoga da nam pruzi ruku da ustanemo.
Pruzimo ruku jedni drugima i izgradimo odnos prijateljstva i povjerenja. Samo kao prijatelji, postivajuci, pruzajuci podrsku jedni drugima, mozemo nesto uciniti za bolje sutra.

No comments:

Post a Comment